26 juni, 2018

Återanvända bättre än att återvinna!

Därför utnyttjar vi plasten som redan finns.

Visste du att nästan all plast som någonsin har tillverkats fortfarande existerar i någon form, bortsett från den lilla mängd som bränts. Det beror på att plast har så lång nedbrytningstid i naturen. Det tar 50 år för en plastmugg av styrofoam att brytas ned medan det tar 1000 år för en tonerkassett!

Det tar 1000 år för en tonerkassett att brytas ner i naturen. Bättre att återanvända den!

Av de 8,3 miljarder ton plast som har tillverkats, har ca 6,3 miljarder ton slängts som skräp. Om man samlade allt det skräpet skulle det täcka hela Argentina och då skulle vi kunna vada upp till anklarna i plast! Det är ohållbart. Våra hav översvämmas av plast och vid vissa kuster verkar det finnas mer plast än fisk. Även om vi inte märker lika mycket av det i Sverige, så är det ju helt galet. Så kan vi inte ha det!

Släng inte plasten, återanvänd den!
Vad kan då var och en göra? Vi menar att alla kan bidra på sitt sätt och det finns framför allt fyra saker vi kan och bör göra:

  1. Först och främst kan vi radikalt minska ner vår användning av plast. Exempelvis när vi handlar. Antingen det är grönsaker eller teknikprylar så behövs det ju inte alltid plast till produkten.
  2. Men om vi tar med oss plast hem så är ju ett bättre alternativ att återanvända det om det är möjligt. Plastkassar kan användas igen. Likaså tonerkassetter, exempelvis vår Greenman Eco Original som just är tillverkad av återanvända originaltonerkassetter.
  3. Om vi nu ändå har köpt plast av något slag och inte kan återanvända den av någon anledning, så kan ju plasten i alla fall lämnas till återvinning och bli ny plast.
  4. Det sämsta alternativet är att bara slänga plasten i soporna.

Originalkvalitet och vinst för alla.
Så släng inte plasten om den kan återanvändas. Tänk på det när du har förbrukat en tonerkassett. Lämna den till din återförsäljare. Är du återförsäljare, så kan du lämna den för återanvändning så att vi kan rengöra den, eventuellt byta ut trasiga delar och fylla på den med ny toner. Tillsammans gör vi då något hållbart för miljön och resultatet blir en tonerkassett med samma goda kvalitet som originaltonerkassetten. Dessutom kan den vara Svanenmärkt, eftersom mer än 60% av Greenman Eco Original är Svanenmärkta. Vill du veta mer om hur allt det här går till? Läs mer eller kontakta oss på info@greenman.se.