23 april, 2024

Greenmans Allehanda utgåva 2 – 2024

Jenny har ordet

Hejsan,
Varma vårfläktar varvas med Kung Bores iskalla vindar och så ett litet snöfall på det. Helt snötäckta japanska körsbärsträd i full blom är en väldigt märklig syn. Mars var ingen toppen-månad varken försäljnings- eller vädermässigt och april verkar göra som det traditionsenligt brukar. Valborg nalkas nästa vecka och då stänger vi 15:00.
Vårt retursystem för förbrukade toner och bläck kostar numer pengar. För länge, länge sedan kunde vi till och med ge en liten ersättning för de tomma vi fick tillbaka och har dessutom genom åren skänkt pengar till välgörenhet, främst är det till Naturskyddsföreningen som sedan hösten 2010 fått lite över 390 000 kr utbetalt från oss. Längre bak i tiden än så kommer jag inte i historiken. Det känns fint att kunna stödja det arbete de gör. Reduce, Reuse & Recycle, det är många av er som hört mig spela låten ”the 3 R ́s” med Jack Johnson. Jag är lätt partisk men tycker att det är en riktigt bra låt. Det var en mobiloperatör som använde den i sin reklam förr om åren men budskapet går mycket djupare än ”3 is the magic number”.

Det handlar om hållbart konsumerande och sången har använts i utbildningssyfte i engelskspråkiga länder för barn och unga. Som exempel, ta med en egen påse till affären för att minska avfallet, låna byxor av storasyskon istället för att köpa nya, återvinn ditt skräp istället för att slänga. På senare tid har även ett fjärde R (Repair) kommit med i matchen.
Detta är ju inga nyheter egentligen utan ganska sunt förnuft, min morfar och mormor och många av era äldre släktingar hade en betydligt mer hållbar inställning till konsumerande än vi sett de senaste 20-30 åren. Vad gäller våra gemensamma affärer är ett tydligt exempel när och varför er kund ska köpa en ny skrivare. I vissa fall är känslan hos kunden att en ny skrivare med start-toner är billigare än att köpa en uppsättning toner till deras befintliga skrivare. Så kan det nog vara vid första anblicken men sedan ska start-tonerna bytas också. I genomsnitt byts en skrivare ut efter 40% av sin livstid, det är som att betala för en hel lunch men slänga mer än hälften. Applicera det tänket i er vardag och det känns snart ganska absurt. Att kunna fortsätta använda en mer hållbar och dessutom billigare toner längre tid med befintlig skrivare jämfört med kostnaden kunden får samma period med nyproducerade toner och en nyköpt skrivare är värt att räkna på. Hjälp era kunder med hållbara och ekonomiska val.

Lanseringar av nya produkter är på G, tack för tålamodet. Det är något som varit eftersatt och jag ber om ursäkt för det. Saknar ni en produkt hos oss, snälla maila till info@greenman.se så lägger vi den på önskelistan.
I nästa nyhetsbrev ska jag berätta lite om vad som är på gång i branschen då jag om drygt en månad ska på ETIRA (European Toner & Inkjet Remanufacturers Assosciation) möte. Diverse mjukvaru-uppdateringar har haft en tråkig inverkan på vår del av branschen och medfört att slutkundens valfrihet inte varit som man kan önska vid val av förbrukning till sin köpta skrivare. Det och annat står på agendan. Nu hoppas jag innerligt att våren får ett ordentligt tag om Sverige och att ni alla får en riktigt fin avslutning på
april.

Varma hälsningar Jenny

Återvinningslådor – tomma.se

Vi har tidigare erbjudit ett i stort sett kostnadsfritt återvinningsystem för tomma toner och bläck men vare sig frakter eller emballage är gratis så från och med 1 april 2024 gäller detta för våra återvinningslådor.
Våra lådor säljs i 2-pack, 6-pack eller på pall (100st)
2-pack – 390kr
6-pack – 1000kr
1 pall (100st) – 10 500kr

I priset ingår förutom lådan, frakt ut, frakt tillbaka samt omhändertagande av returkassetterna. Varje låda rymmer mellan 20-25 tomma, använda tonerkassetter utan ytteremballage. I lådorna kan Ni lägga tomma tonerkassetter till laserskrivare av märkena HP, Lexmark, Dell, Brother, Kyocera och Samsung och alla märken av bläckpatroner. Dessa kan vi återanvända. Däremot får lådorna INTE innehålla kopieringstonerkassetter, tonerflaskor eller dylikt till kopieringsmaskiner. Dessa får ni kontakta er återvinningscentral om. Vanligen är kopieringstoner/tonerflaskor av märkena Sharp, Ricoh, Canon, Konica Minolta och Nashuatec.
Dessa tar vi inte emot:

Naturligtvis tar vi emot våra egna tonerkassetter och bläckpatroner.
Tonerkassetterna ska INTE ligga i sin gamla kartong, men ni kan behålla påsen runt. Var snäll och lägg ner tonerkassetterna varsamt, skadas dem är de tyvärr obrukbara för oss då de återanvänds. När en låda är full gör du precis som tidigare och går in på www.tomma.se där du fyller i dina uppgifter och följer instruktionerna. Pallfraktetikett kan endast användas när man har en hel fylld pall med 12 kartonger i lager om lådor i varje lager och 3 lager på höjden.

Tack för ditt engagemang för miljön ♻💚

22 april – Internationella dagen för Moder Jord

År 2009 beslutade FN:s generalförsamling att den 22 april varje år skulle uppmärksammas som Moder Jords dag. Denna dag uppmärksammas för att minnas att jorden ger oss liv och näring. Alla jordens arter är beroende av jordklotet och dess ekosystem för överlevnad. Om vi inte tar hand om vår planet kommer det inte heller vara möjligt för oss att leva här.
Dagens ursprungliga rötter går tillbaka till 1970-talet, och instiftades av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. På den tiden var miljöskydd inte en prioriterad fråga på världens dagordning.
FN:s miljökonferens som ägde rum i Stockholm 1972 markerade början på en global medvetenhet om det ömsesidiga beroendet mellan människor, andra levande arter och vår planet.
Källa: FN-sambandet Temadagar